کاربران
خبرنامه
Instagram



 

بازار قم

جاذبه ها و دیدنی های قم | شهر قم 

رتبه شما به این جاذبه؟ 

 

بازار قم

 

 

بازار قم با مجموعه‌ای از راسته، چهار سوق، سرا و تیمچه،‌ جزیی از بافت قدیم شهر قم به شمار می‌رود. این مجموعه شامل دو راسته‌ی سر پوشیده با پوشش گنبدی است. سرپوشیده بودن بازار یک سو به سنت معماری بازار باز می‌گردد وازسوی دیگر به خاطر گرمای شدید تابستان و سرمای شدید زمستان و ناشی از هوای کویری قم است.
 تهویه و نوررسانی بازار از طریق در یچه‌هایی که در پوشش گنبدی آن تعبیه شده صورت می‌گیرد. این دریچه‌ها در بالای گنبد به شکل دایره و در دو طرف آن قرار دارند و به شکل قلب مشاهده می‌شوند. ترکیب نوری که از سقف می‌تابد وحجم گنبدی سقف،‌ فضایی دلنشین به وجود می‌آورد.

مصالح ساختمانی مورد استفاده در بازار قم با توجه به امکانات محیطی از خشت، آجر، گل وسنگ فراهم آمده است. علاوه بر بخش سرپوشیده،‌ بازار قم دارای سراهایی نیز است که مجتمع تجاری بدون سقف هستند و معمولاً به تجارت عمده می‌پردازند. این سراها در حقیقت همان کاروانسراهای دیروز هستند و شمار و وسعت آنها نشان دهنده اهمیت اقتصادی آن‌ها است.

بخش‌های وسیعی از بازار قم یعنی بازار کهنه در دوران صفویه و در پیرامون مسجد جامع بنا شد و تا پایان دوره قاجاریه بناهایی که بدان نیاز بود درآن جای گرفت. در دوران ناصرالدین شاه بازار قم روبه گسترش نهاد و «بازارنو» احداث شد و در دو سوی این راسته نو، بناها‌ی تازه‌ای مثل تیمچه بزرگ ساخته شد. درسال‌های نخست دوره پهلوی نیز برمبنای ضرورت‌های تجاری موجود، بخش‌هایی به بازار نو افزوده شد.

این بازار ابتدا به صورت خطی و به شکل یک پارچه ساخته شد و ازمیدان کهنه تا پل علیخانی ادامه داشت. بازار قم تیمچه‌ها،‌ سراها و... دیگری را هم در بر می‌گرفت. حدود پنجاه سال پیش به موازات توسعه شهر قم و به دلیل احداث خیابان‌های جدید، بازار به چند بخش تقسیم شد و قسمت‌هایی از آن برای همیشه از میان رفت. درحال حاضر از بازار قدیم قم،‌ دوبخش «بازار کهنه» و «بازار نو» برجای مانده که هر کدام از این بازارها حدود یک کیلومتر طول دارد. مساجد موجود در بازار قم با توجه به مقدم بودن وظایف مذهبی مسلمانان بر دیگر امور، کاربری خود را ازگذشته‌های دور تاکنون حفظ کرده‌اند. علاوه برمسجد جامع که نزدیک بازار کهنه قرا ر دارد، در بازارکهنه و نو تعدادی مسجد بزرگ و کوچک با فاصله‌های اندک برای تأمین نیازهای معنوی کسبه و بازاریان و مشتریان و ساکنان اطراف بازار وجود دارد تا با شنیدن بانگ اذان در کوتاه ترین زمان به ادای نماز بپردازند.

مساجد موجود در بازار قم عبارت اند از :

مسجد مسگرها،‌ مسجد ملا جعفر،‌ مسجد امام حسین (ع)،‌ و دو مسجد بدون نام دیگر در بازار نو و مسجد نجارها،‌ مسجد رضویه،‌ مسجد میدان کهنه ( پامنار) و دو مسجد نماز خانه‌ای در بازار کهنه.

مشاهده آب و هوای فعلی جاذبه ها و دیدنی های قم 

 

اطلاعات مفید :

 

  تابستان گرم و خشک, زمستان سرد و خشک, 
  نیمه اول بهار, نیمه اول پائیز, 
  هتل, مهمانسرا, هتل آپارتمان, اماکن اسکان عمومی, 
  جاذبه تاریخی, 

 

 

برای یافتن مسیر مناسب و فاصله تا بازار قم مبداء خود را وارد کنید:

                                                                           
 

تجربیات و خاطرات خود را از بازار قم با دیگران به اشتراک بگذارید.

 

دیدگاه کاربران

 

تهیه بلیط برای سفر به جاذبه ها و دیدنی های قم 

 

 

 
برای مشاهده دیدنی ها و جاذبه های سایر استان های ایران اینجا کلیک نمائید.                               
                                                                           
 

 

 



پرطرفدارترین‌ها

  • یزد
  • اصفهان
  • شیراز
  • خبرنامه الکترونیک

    Copyright ©2015 Iran Touring Co. All Rights Reserved | استفاده از مطالب ایران تورینگ با ذکر منبع بلامانع است. | کلیه حقوق این سایت متعلق به سازمان مردم نهاد ایران تورینگ می‌باشد. Developed by Diba Group | Powerd by DCMS 3.2