-
فروشگاه بزرگ رفاه زنجان
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
-
پاساژ آینه
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
-
پاساژ کسری
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
-
پاساژ ایران زمین
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
پاساژ ایران زمین
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
پاساژ مروارید
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
پاساژ گلهای
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
مقبره سید محمد مجتهد
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
آرامگاه و خانقاه چلبی اوغلو
شهر ابهرجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
مقبره ملاحسن کاشی
این بنای آرامگاهی که در جنوب شرق محوطه تاریخی گنبد سلطانیه قرار دارد، در زمان شاه طهماسب صفوی برای مولانا حسن کاشی معروف به شیرازی از علمای حکمت الهی ساخته شده است. مقبره مولانا حسن کاشی مطابق با الگوی مقبره سازی عصر صفوی ساخته شده یعنی ساخت بنا با پلان هشت ضلعی که در نمای داخلی تبدیل به فضای چلیپایی میگردد.
از جمله ویژگیهای بارز این بنا، کاربرد خط معقلی با بنایی است که به شیوه آجر و کاشی به رنگ فیروزهای بر گلوی گنبد و نمای خارجی بدنه اجراء شده است. قرینه سازی در ساختار، و تزئینات مقرنسی از نوع معلق به رنگ سفید و قهوهای درسطوح داخلی گنبد میباشد.
ایوانهای چهار گانه در طبقه هم کف با دهلیز زیبایی به یکدیگر مرتبط است. ایوانهای کوچک که به دو طبقه تقسیم شدهاند با یک پله ارتباطی با ایوانهای بزرگ در طبقه هم کف مرتبط میگردند.
حاصل این ارتباط، گنبد زیبایی است که بر هسته چهار گوش مرکزی نشسته است. این گنبد با ساقه نسبتاً بلند از نوع گنبدهای دو پوششی است که یک پوشش تزئینی نیز بر آن افزوده شده و من حیث المجموع با گنبد الله الله مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی قابل مقایسه است. ساقه گنبد از نظر تزیینات به چهار بخش تقسیم شده، بخش نخست، نقش نخل معقل به طور معکوس تکرار گردیده، قسمت دوم اسماء جلاله و جملاتی نظیر اللهم صل علی محمد و آل محمد، به خط کوفی معقل اجراء شده است. و قسمت سوم، تزئینات زیگزاگ و بالاخره تزئینات خطوط موازی از تلفیق آجر بر کاشی فیروزهای پوشیده شده است.
شهر ابهرجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
مجتمع تفریحی ،فرهنگی، ورزشی گاوازنگ (ائل داغی)
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
آرامگاه قیدار نبی
شهر خدابندهجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
مسجد خانم
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
معبد داش کسن
معبد صخرهای داش کسن که به معنای سنگ تراشیده یا بریده سنگ میباشد در جنوب شرقی روستای ویر در سینهکش ارتفاعات محلی سلطانیه قرار دارد، در این معبد علاوه بر استفاده از فنآوری پیشرفته زمان که پیامد رشد و تکامل فن سنگتراشی با ابزار فلزی است ، انتخاب مناسبترین نقطه نسبت به نقاط همجوار نمودار توجه و آشنایی کامل سازندگان آن با دانش زمینشناسی و معدنشناسی است.
معبد سنگی داش کسن در ایران بی نظیر است، معبدی با طرح اژدها که وقتی گردشگران آن را میبینند تصور میکنند با معبدی چینی روبرو هستند (چین ایران)؛ اما این اثر تاریخی یادگاری از دوره ایلخانیان است. این بنا به دو نقش برجسته اژدها و چند محراب اسلامی در دو سمت آن و به قرینه یکدیگر مزین است. نمونههای مشابه نقشهای اژدهای آن در جای دیگری از ایران دیده نمیشود. طبق نظر برخی باستان شناسان، قدمت این معبد به قبل از اسلام میرسد که در زمان ایلخانان نقوشی از جمله اژدها بر آن افزوده شدهاست.
از نظر نقشه و نقوش تزیینی این معبد یکی از باارزش ترین نمونههای معماری صخرهای در تاریخ معماری ایران به شمار میرود. در این معبد نقوشی از هنر چینی به کار رفتهاست. نقش های اژدها به طول ۵ متر و عرض ۱٫۵ متر بزرگ ترین نقوش تزیینی این معبد است. دیگر نقوش تزینی این معبد، طاقچههای فاخری است که در ضلع شرقی و غربی معبد در کنار نقوش اژدها کنده شدهاند. این طاقچهها مُقَرنَسهای زیبایی دارد. همچنین نقوش اسلیمی که ماهرانه تراشیده شدهاند با طرحهای متنوع در آن دیده میشود. در ساخت این معبد تقارن طولی در نظر بوده و این تقارن در کلیه بخش های معبد به چشم میخورد.
معبد تاریخی داش کسن از سمت شمال به دشت سلطانیه و بنای تاریخی آرامگاه سلطان محمد خدابنده اشراف دارد. این معبد در کنار شهر قدیم سلطانیه با گنبد رفیع آن، آرامگاه چلبی اوغلو و آرامگاه ملاحسن کاشی، در مجموع محور فرهنگی تاریخی سلطانیه را تشکیل میدهد.
راه رسیدن به معبد در سال ۱۳۸۹ زیرسازی شده و تا خود معبد راهی خاکی اما صاف و ماشین رو است. در طی مسیر تابلوها، نشان دهنده راه هستند و نیز امکانات رفاهی برای گذراندن شب نیز کم و بیش فراهم شده است. در کنار معبد یک کانکس کوچک و نمازخانه نیز وجود دارد که نگهبان معبد در آن زندگی میکند.
این معبد در میان گردشگران به «معبد اژدها» هم مشهور است.
در حال حاضر آثار زیادی از شکل نخست این معبد باقی نمانده و تنها سنگهای بزرگ و پراکنده در گوشه کنار معبد دیده میشود. محدوده معبد اژدها مستطیلی و به ابعاد تقریبی ۱۰۰ متر در ۵۰ متر است که یک قسمت از آن به واسطه حفاری در تپه ایجاد شدهاست. معبد در دامنه تپهای قرار داشته و مشرف به دشت های وسیع و زیبایی است.
شهر ابهرجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
بازار رنجان
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
سد تهم
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
غار کتله خور
شهر قیدارجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
پل میربهاالدین
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
کاروانسرای سنگی
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
گنبد سلطانیه
گنبد سلطانیه یکی از مهمترین و عظیمترین بناهای آرامگاهی دوران اسلامی در ایران است که پس از کلیسای جامع مریم مقدس در فلورانس ایتالیا و مسجد ایاصوفیه استامبول سومین بنای بزرگ تاریخی و از حیث فناوری ساخت گنبد، بزرگترین گنبد آجری در جهان به شمار می رود. این بنای بس عظیم از شاهکارهای هنری دوره ایلخانی و در واقع تجلی گاه هنر معماری این دوره است. گنبد سلطانیه علاوه بر شکوه و عظمت معماری که در نوع خود بینظیر است، دانشنامهای از نقش و طرح در تزیینات معماری آن روزاست. این بنا در فهرست آثار میراث جهانی به ثبت رسیدهاست.
بنای گنبد در دوران حکومت خدابنده از 704 تا 713 ه.ق. احداث شده و تنها بنایی است که از مجموعه ارگ سلطانیه باقی مانده است. بانی و سازنده آن را رشیدالدین فضل الله و تاج الدین علیشاه ذکر کرده اند. در داخل شهر نیز به دستور اولجایتو بنای مقبره بزرگی برای او در نظر گرفته شده بود. الگوی ساخت بنای سلطانیه، مقبره سلطان سنجر در مرو است که اولجایتو در زمان ولیعهدی (وقتی حاکم مرو بود) بارها آنجا را دیده بود. به نقل ازمرحوم کریم پیرنیا در کتاب جغرافیای تاریخی سلطانیه آمده است که شیوه ساختمانی گنبد سلطانیه به پیروی از مدرسه ضیائیه(623 ه.ق.) که مقارن ظهور چنگیز ساخته شده و نیز گنبد جبلیه یا هارونیه طوس که سرمشق سایر گنبدهای دوره ایلخانی است، ساخته شده و همچنین تصریح کرده که « یزدی بندی گنبد سلطانیه ملهم از این شیوه است.»
گنبد سلطانیه در سمت جنوب غربی ارگ سلطانیه برپا شده است و در داخل ارگ هر یک از رجال معروف دارای عمارتی بودند و علاوه بر آن در ساختن بناهای عمومی و قصرها با یکدیگر رقابت داشتند. در اطراف بنای سلطانیه بناهای الحاقی وجود داشته که ویران شده است.
یکی از فضاهای مورد بحث آرامگاه اولجایتو ، فضای موسوم به تربت خانه می باشد. این فضا به شکل مستطیل با طول ضلع 60/17 متر و عرض 8/7 متر و با ارتفاع 16 متر ، محراب مجموعه را در جرز جنوبی در خود جای داده است. بر اساس یافته های باستان شناسی این بنا کمی پس از احداث و تکمیل گنبد ساخته و به آن الحاق شده است.
پوشش سقف تربت خانه از سه واحد تاق و تویزه ساخته شده قطر طاق وسطی که بزرگتر است 9 متر و طاقهای طرفین 3 متر قابل اندازه گیری می باشد در ارتفاع 0/3 متری از کف ، درگرداگرد آن کتیبه ای در دو قلم ریز به خط کوفی مشجر و قلم درشت به خط ثلث نوشته شده و اطراف کلمات را تزئینات اسلیمی پر نموده است . بین تربت خانه و محوطه زیر گنبد درب بزرگی از مس و طلا قرار داشت که به مرور زمان از بین رفته و یا به غارت برده شده است .
برخی اشاره به این داستان دارند که این فضا جهت انتقال حرمین شریف دو امام بزرگوار حضرت علی (ع) و امام حسین (ع) در نظر گرفته شده است که به دلیل مخالفت علما، این عمل صورت نگرفته است. بدلیل استفاده از تربت آن امامان در مصالح ساخت این فضا به آن تربت خانه گویند.
شهر ابهرجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
مسجد جامع زنجان
شهر زنجانجاذبه ها و دیدنی های زنجان
-
قلعه بهستان
شهر ماهنشانجاذبه ها و دیدنی های زنجان